Sajtószoba

18
2022. május 18., szerda

Tájékoztatás a Sajót érintő szennyezéssel kapcsolatban

OVF_kozlemeny_01

Az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság 2022. március 13-án a közösségi médiából értesült arról, hogy a Szlovákia területén lévő egykori Siderit üzem telephelyéről, az alsósajói vasércbánya altárójából szennyezett víz folyik a Sajóba.

13
2022. május 13., péntek

Kattintásvadász címek helyett a valóság: nincs végveszélyben a Balaton!

OVF_kozlemeny_01

Elözönlötték a sajtót a szenzációhajhász címek és találgatások a Balatonnal kapcsolatban, amelyek durván torzítják a vízügyes szakemberek, szakértők hiteles nyilatkozatait. Az üdülési szezon előtt ezért hangsúlyozni kell, hogy a jelenlegi helyzet szélsőséges ugyan, de nem példa nélküli. A fürdés ellehetetlenülésével riogatás nem fedi a valóságot.

Korábbi események
Tartalomfelelős: Szabó Katalin, nemzetközi referens

Meddig terjed és terjedhet még?

2022. május 11., szerda 13:54
Kep_1_cikk_2022_05_10

Műanyag szennyezés a folyóktól az óceánokig

Napjaink egyik legégetőbb problémája a műanyag szennyezés a vizeken, óceánokon, de nem kevésbé a szárazföldön. Divatos, sőt annál is inkább sokkoló téma, mellyel már eddig is sok-sok civil és állami szervezet foglalkozott különböző szinteken és fórumokon.

A figyelmet felhívók és cselekvésre késztetők sorába most a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kara és a Portugál Nagykövetség is bekapcsolódott. Így rendezték meg 2022. május 3-án a „Műanyagszennyezés a szárazföldi vízgyűjtőktől az óceánokig” (Plastic Pollution from the Inland Catchments to the Oceans Conference) című hibrid konferenciát, melyet az érdeklődők személyesen és online módon is megtekinthettek, nyomon követhettek.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság munkatársai közül is sokan részt vettek a konferencián mind személyes indíttatás, érdeklődés, szakmai elhivatottság vagy épp szakmai érintettség okán, hiszen az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) több vonalon, fronton is komoly szerepet vállal és tölt be a műanyag szennyezés megfékezésében. Gondoljunk csak a Tid(y)Up projektre (interreg-danube.eu/, ovf.hu), melyben az OVF is partner, vagy épp a Tiszára és most már a Szamosra, ahol rendszeresen érkeznek a PET palackok, melyek kihalászása – karöltve az illetékes, helyi vízügyi igazgatósággal - szintén az OVF feladata.

A téma iránt elkötelezett Egyetem már másnap megjelentette a honlapján a cikkét a konferenciáról.

Ezen felül a konferencia teljes mértékben visszanézhető a YouTube csatornáján.

Kep_2_cikk_2022_05_10

 A víz útja a hegytetőről

Kep_3_cikk_2022_05_10

Részlet az óceánok szennyezettségéről

Kep_4_cikk_2022_05_10

Szemét szigetek – felülnézetből

Kep_5_cikk_2022_05_10

A Tisza – öt ország folyója, a Kárpátalja legnagyobb mellékfolyója

Kep_6_cikk_2022_05_10

… és szennyezettsége 2017-ben a jeges árvíz idején (3200 tonna szemét)

Kep_7_cikk_2022_05_10

A megoldások egyike: PET Kupa

Szabó Katalin, Olajosné Lakatos Boglárka, Nemzetközi Osztály, Országos Vízügyi Főigazgatóság

Utolsó módosítás: 2022. május 11., szerda 14:02, Regdánszki Tamara