Sajtószoba

17
2023. május 17., szerda

Levonuló árhullámok

kozlemeny

A vízgyűjtő területekre az elmúlt héten lehullott nagy mennyiségű csapadék következtében több magyarországi folyón is árhullám vonul le a napokban.

20
2023. április 20., csütörtök

Megsebzett táj - a Vízügy a Földért

megsebzett-taj-belyeg

A Duna Múzeum rendezvénye a Föld napja tiszteletére

Korábbi események
Tartalomfelelős: Szabó Katalin, nemzetközi referens

Nyíregyházán megrendezték két év után az egyik legrangosabb vízügyi programot

2022. július 19., kedd 15:43

A koronavírus okozta helyzet miatt, két év szünet után, 2022. július 6-8 között újra személyes részvétellel tudta megtartani a Magyar Hidrológiai Társaság a XXXIX. Országos Vándorgyűlését (a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Területi Szervezet közreműködésével) a Nyíregyházi Egyetemen. Az elnök Dr. Szlávik Lajos volt.

FZ_007

Fotó: Fülöp Zoltán/ FETIVIZIG

A Vándorgyűlés 6 témakör köré csoportosult, melyekre szekcióüléseket rendeztek:

1. Vízkárelhárítás

2. Területi vízgazdálkodás

3. Települési vízgazdálkodás

4. Infrastruktúra-fejlesztés

5. Hidrológia, hidrogeológia, hidraulika, numerikus modellezés

6. Vízügytörténet

Hogyan is zajlott maga a Vándorgyűlés?

A Magyar Hidrológiai Társaság szervezésében az egyes szekciókba dolgozattal lehetett jelentkezni 2022. április 11-ig, majd az elkészített dolgozatokat 2022. május 10-ig kellett beküldeni. Az egyes szekciókba írásban benyújtott valamennyi dolgozatot megjelentették a honlapjukon, a Vándorgyűlés (ISBN számmal rendelkező) digitális kiadványában és előzetesen – a Vándorgyűlés előtt 3 héttel – tették közzé, utólag pedig CD-n is kiadják.

A helyszínen előadott dolgozatokat a szekció társelnökök választották ki, melyről értesítették a szerzőket. A szerzők számára biztosított előadási időkeretet – az előadók számának ismeretében – az egyes szekciók társelnökei határozták meg, a dolgozatokat tartalmazó tanulmánykötetbe azonban a beküldött dolgozatok teljes terjedelemben bekerültek. A Magyar Mérnöki Kamara 2022-ben is elismeri a Vándorgyűlést szakmai továbbképzésként.

A Vándorgyűlés nyitó plenáris ülésén Dr. Szlávik Lajos elnök megnyitóját követően Dr. János István, a Nyíregyházi Egyetem általános rektor-helyettese, Román István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja, Réthy Pál, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkára, Szabó István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat alelnöke, Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza Megyei Jogú Város polgármestere és Bezzeg János, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Mérnöki Kamara elnöke üdvözölte a Vándorgyűlés résztvevőit.

A köszöntők után adták át az MHT 2022. évi nívódíjait, valamint társasági kitüntetéseit.

Ezt követően Lábdy Jenő, az Országos Vízügyi Főigazgatóság műszaki főigazgató-helyettese ismertette előadásában a vízgazdálkodás időszerű faladatait, majd Bodnár Gáspár, a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója, egyben az MHT Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Szervezetének elnöke mutatta be előadásában a Felső-Tisza-vidék vízgazdálkodási jellemzőit.

A nyitó plenáris ülés programja az MHT nívó díjával kitűntetett pályázatok ismertetésével zárult.

Ebéddel egybekötött rövid szünet után a szekcióülésekkel folytatódott a program. Az Egyetem infrastruktúrája kiváló otthont adott a hat szekcióülésnek, elkülönülten folyhattak az előadások.

A szekcióülések két napon keresztül zajlottak, melyek során a hazai vonatkozású előadások mellett bőven akadtak nemzetköziek is. Így került sor a következő előadásokra: Fejes Lőrinc: Kommunális hulladék és uszadék eltávolítása a Kiskörei Vízlépcsőnél, Engi Zsuzsanna–Bozzay Ferenc–Kulcsár Krisztián: Kibékíthető-e a fennálló ellentét a vízfolyást kezelők és a mezőgazdasági művelést végzők között? Esettanulmány és külföldi kitekintés. Gombás Károly: Insula Magna – Komplex Vízgazdálkodási és Fenntartható Fejlesztési Program bemutatása, Papanek László: A Rózsaszállási tározó (Szlovák Köztársaság) bemutatása, Molnár Péter–Somogyi Edina–Farkas-Iványi Kinga–Kassai Piroska–Horel Ágota–Braun Péter–Szabó Brigitta: Vízmegtartó intézkedések lehetőségeinek azonosítása az OPTAIN projekt magyarországi mintaterületei, Varga Laura–Ács Tamás–dr. Buzás Kálmán–Decsi Bence–dr. Honti Márk–dr. Knolmár Marcell–dr. Kozma Zsolt–Strausz Tímea: A LIFE in RUNOFF projekt bemutatása – Az éghajlatváltozáshoz alkalmazkodó városi csapadékvízelvezető rendszerek kialakítása és a Vízügytörténet szekció keretében Kiss József Mihály: Adalékok a magyar-brazil vízügyi kapcsolatok történetéhez.

A szekcióüléseket követően, az este folyamán tartották meg a baráti találkozót, ahol egy kötetlen vacsora és est keretében a résztvevőknek lehetőségük nyílt beszélgetni és jól érezni magukat.

A második napon folytatódtak a szekcióülések és végül az előadások sorát a záró plenáris ülés zárta, ahol Dr. Szlávik Lajos elnök rövid áttekintést adott a rendezvényről, a szakmai szekciók legfontosabb témáiról, megállapításairól. Ezt követően a Győri Területi Szervezet elnöke, Németh József távollétében Sütheő László vezetőségi tag meghívta a résztvevőket Győrbe, a 2023. évi XL. Országos Vándorgyűlésre. A meghívás különleges módon, egy kis video keretében zajlott, ahol bemutatták magát Győrt és a területi vízügyi igazgatóságot.

Délután pedig a résztvevők Nyíregyháza város nevezetességeivel ismerkedhettek meg vezetett séta keretében.

A harmadik napon tartott szakmai tanulmányút programja is gazdag volt: a résztvevők először megtekintették a Nyírségvíz Zrt. kótaji vízműtelepét, majd látogatást tettek a 124 éves tiszaberceli muzeális és elektromos meghajtású üzemelő szivattyútelepnél. Ezt követően megismerhették a Lónyay-főcsatorna torkolati műtárgyat (árvízkapu). A szakmai programot a Szabolcsi földvár, valamint az Árpád-kori templom megtekintése zárta.

A Vándorgyűlés szerves része a szakmai kiállítás, melynek keretében termék- és cégbemutatókat szerveztek, ezúttal az AQUA REGIA Kft., a CSOMIÉP Kft., az ELCOM Kft., az INS Ipari Alkalmazások Zrt., a SoDeGo Consulting Ltd., a SZTAKI, a VIZITERV Environ Kft. és a WAPPtech Kft. tevékenységéről.

A Vándorgyűlés 306 regisztrált résztvevője 6 szekcióban csaknem 110 előadást hallgatott meg, a hagyományos baráti találkozón 230-an, míg a szakmai tanulmányúton 50-en vettek részt.

Fotók az eseményről a Magyar Hidrológiai Társaság oldalán találhatóak.

Forrás: hidrologia

Szabó Katalin, Nemzetközi Osztály, Országos Vízügyi Főigazgatóság

Utolsó módosítás: 2022. július 19., kedd 15:49, Regdánszki Tamara