Sajtószoba

4
2021. május 4., kedd

Meghívó projektzáró eseményre

Az Országos Vízügyi  Főigazgatóság  az  „Esztergomi kistérség hosszú távú árvízi biztonsága és ármentesítése érdekében szükséges árvízvédelmi beruházás" című projekt megvalósításáról online formában tart tájékoztatást.

Korábbi események
Tartalomfelelős: Répásné Sturmann Diána, vízrendezési referens

Öntözési célt szolgáló állami művek fejlesztése 2019-2020-ban

2021. április 22., csütörtök 13:56

A hazai vízgazdálkodás öntözési célt szolgáló fejlesztéseinek koordinálását az Agrárminisztérium és az Országos Vízügyi Főigazgatóság végzi.

A mezőgazdasági öntözésfejlesztéshez szükséges állami vízkínálat bővítése érdekében az agrár- és vízügyi szervezetek 104 területet jelöltek ki 2020-2030 időszakban megvalósuló öntözésfejlesztésre.

A projektek célja zömében meglévő csatornák alkalmassá tétele az öntözési vízigények kielégítésére, amely magában foglalja a meder, műtárgy és szivattyútelep rekonstrukciót, de ezen kívül kiterjed új műtárgyak építésére és csatornaszakaszok kialakítására is.

2019-ben hét projekt tervezése készült el, melyből 2020-ban hat projekt kivitelezése kezdődött meg. Három projekt kivitelezése befejeződött, a „Kettősműködésű csatornák a TIVIZIG területén I. ütem” amely a Tiszalöki öntözőrendszerhez tartozik, a „Taktaközi öntözőrendszer rekonstrukciója” és a „Tiszakécskei öntözőcsatornák ismételt üzembehelyezése”. További három projekt a „Keleti-főcsatorna és övcsatornáinak I. böge mederszelvény rekonstrukciós munkái I. ütem” a „Szarvasi Holtág rugalmas vízpótlási lehetőségének kiépítése I./1 ütem” és a „Homokhátság vízpótlása III. ütem 1. szakasz kivitelezési munkái 2021-ben folytatódnak.

ontozesfejlestes1

1.Homokhátság vízpótlása III. ütem 1. szakasz, 2. Kettősműködésű csatornák a TIVIZIG területén I. ütem, 3. Keleti-főcsatorna és övcsatornáinak I. böge (4+678-44+565) mederszelvény rekonstrukciós munkái I. ütem műtárgy rekonstrukció, 4. Szarvasi Holtág rugalmas vízpótlási lehetőségének kiépítése I./1 ütem, 5. Taktaközi-öntözőrendszer rekonstrukciója, 6. Tiszakécskei öntözőcsatornák ismételt üzembe helyezése

A három befejezett projekttel érintett csatornaszakaszokon a vízszállító kapacitás növekedése összesen 8230 l/s.

2021-ben folytatódnak a tervezési munkák, és további nyolc öntözésfejlesztési projekt előkészítése, tervezése kezdődik meg.

Az infrastrukturális hiányok felszámolására biztosított, hat évre felosztott keretből 2019-ben a korábban forráshiány miatt elmaradt rekonstrukciós és fenntartási-karbantartási feladatokat végezték el a vízügyi igazgatóságok. Országosan 141 helyen történt munkavégzés, amelynek keretében megújult 500 kilométernyi csatorna szakasz valamint felújításra vagy átépítésre került 46 darab műtárgy és 4 szivattyútelep.

A 2020. évi kormányzati forrásból a meglévő rendszerek üzembiztonságát szolgáló munkákat végeztek a vízügyi szervek, továbbá eszközbeszerzés és a mezőgazdasági vízszolgáltatást biztosító létszámfejlesztés is lezajlott. Országosan 200 helyen történt munkavégzés, amelynek keretében 697 kilométernyi csatorna szakasz fenntartása történt meg, javításra, vagy átépítésre került 132 darab műtárgy valamint 14 szivattyútelep.

A vízszállító kapacitás növekedése a 2019-2020 évben együttesen elérte a 141 550 l/s-ot.

 

Vida Soma, vízhasznosítási referens/OVF

Utolsó módosítás: 2021. április 22., csütörtök 14:00, Regdánszki Tamara