Sajtószoba

5
2022. augusztus 5., péntek

Az év első hét hónapjában több vizet tartottunk vissza a Tiszában, mint amennyi elhagyta az országot

OVF_kozlemeny_01

Folytatódik a csapadékszegény időjárás, de az öntözési menetrend keretében a vízigények továbbra is kielégíthetőek. Elkészült a Tisza vízmérlege az év első hét hónapjára.

2
2022. augusztus 2., kedd

Átmeneti enyhülést hozott csak a hétvégi csapadék

kozlemeny

A legutóbbi markáns hidegfront átvonulásával az aszályhelyzet rövid időre mérséklődött. A rendkívüli aszállyal sújtott területek nagysága a most következő napokban azonban ismét növekedni fog, a hétvégi csapadék kizárólag átmeneti enyhülést okozott. A hétvégén, a Tisza-tó felületére lehullott csapadék 1 napi vízigény kielégítésére volt elegendő.

29
2022. július 29., péntek

A hétvégén érkező csapadék betározása a fő feladat a Tisza-tavon

OVF_kozlemeny_01

Az előrejelzések szerint a Tisza vízgyűjtőjére is érkezik csapadék a hétvégén, bár ennek eloszlása még mindig bizonytalan. A vízügyes szakemberek célja az érkező mennyiség visszatartása, betározása.

26
2022. július 26., kedd

A front nem hozott elég esőt, folytatódik az aszály, ezzel együtt a vízügyes intézkedéssorozat is

kozlemeny

A hétvégi front nem hozott annyi esőt, ami enyhítette volna a szárazságot, és a napokban sem várható jelentős javulás.

Korábbi események
Tartalomfelelős: Csík András, főosztályvezető

OVF sikerek a vízparton

2022. július 21., csütörtök 12:00

Az Országos Vízügy Főigazgatóságnak június 23-án a horgászat nagyköveteinek találkozóján és a július 1-jei Duna Napon egyaránt lehetősége nyílt megmutatni felkészültségét a halfogás területén is. Bátran írhatjuk, hogy kiválóan megálltuk a helyünket!

A Magyar Országos Horgász Szövetség a sporthorgászat népszerűsítésével megbízott Nagyköveteink részvételével idén Szegeden, a Maty-éri Kajak-Kenu pályán tartotta „A Magyar Horgászat Nagyköveteinek IX. Találkozója és Horgászversenye” rendezvényét. Az eseményre, s ezen belül a horgászversenyen való részvételre is meghívást kapott az OVF. Az idei találkozót ismét megtisztelte jelenlétével és versenyzésével Áder János Úr és további hét horgász nagykövet is.

A horgászversenyt három kategóriában 77 versenyző részvételével rendezték meg. A Magyar Csapat Támogatói és a Tagszövetségek képviselői több, mint 101 kg halat zsákmányoltak. A legeredményesebb versenyző Pintér Zoltán lett, aki 14700 grammos fogásával szerezte meg a kategória első helyét. A második helyen az OVF képviseletében Hunyady Adrienn végzett 7500 grammos fogásával. A verseny pikantériája volt, hogy Adrienn a verseny vége előtt 7 perccel akasztott egy pontyot, ami 7825 grammos súlyával a verseny legnagyobb hala is lehetett volna, de sajnos csak a verseny végét jelző dudaszó után 1 perccel tudta halát megszákolni, így a verseny eredményébe nem lehetett ezt a fogást beleszámolni. A harmadik helyen Juhász Gergely végeztt 7450 grammal. Az élversenyzők kategóriájában a győztese Szabó Tamás lett, aki 12225 grammot fogott, míg a dobogó második fokára Erdei Attila állhatott fel 10825 grammos fogásával, a harmadik helyezett Kocsis László 10700 grammot fogott. A Magyar Horgászat Nagykövetei kategóriában Áder János nyert 4450 grammot fogva, második helyen Bokor Károly végzett 1875 grammal, a harmadik helyezett Trokán Péter lett 1775 grammos fogással. A verseny legnagyobb halát, egy 4425 grammos pontyot Kovács Ákos a Magyar Horgász főszerkesztőhelyettese fogta. A részletes eredmények itt megtekinthetőek.

hunyady-adrienn-horgasz

 

nagykoveti-talalkozo

A nagyköveti találkozón készült fényképeket Sándor Judit (Délmagyarorszég) készítette.

Július 1-jén Berettyóújfaluban a Morotva Liget Szabadidős Park adott otthont 2 év kihagyás után a nagy hagyományokkal rendelkező Duna Napnak. Az egész napos ágazati rendezvényen főzőversennyel, sportmegmérettetésekkel telt az idő az esti koncertekig. A sportesemények egyike volt a páros horgászverseny is, ahol az OVF mellett a Vízügyi Igazgatóságok két fős csapatai mérték össze erejüket. Az OVF csapatát Hunyady Adrienn és Váradi Zoltán alkották. A kétszer másfél órásra tervezett verseny első fordulóját a résztvevő csapatok férfi tagjai kezdték, majd a második fordulóban a nők horgásztak. A verseny szabályzata szerint a legtöbb kifogott halért járt az elsőség, így hamar világossá vált, hogy a legkifizetődőbb módszer a snecizés lesz. A küszállomány igen bőséges volt, így ennek és a kitűnően működő csapatmunkának köszönhetően percenként több, mint 2 db-ot lehetett belőlük megfogni. Az első fordulóban még az is belefért, hogy az OVF csapata tíz percet rááldozzon a nagyobb halak megfogására. Végül a fordulót Váradi Zoltán 188 darab hallal megnyerte, az ÉDUVIZIG csapata fordult a második helyen. A lefújást követően a csapatok átpakoltak a második fordulóra kisorsolt helyükre, s közben a ragyogó napsütést intenzív zivatarképződés váltotta fel. Az időjárás megváltozása miatt nagy rizikónak tűnt a nagyobb halak megfogásával indítani, ezért néhány szebb bodorka és vörösszárnyúkeszeg fogása után az első tíz percet követően váltottunk a snecizésre. Erre nagy szükséges is volt, mert a versenyt még éppen félidő előtt lefújták a térségben kipattanó zivatartevékenység miatt. A fordulót így is sikerült megnyernünk 83 darab hallal. Végül győzött az OVF csapata, második lett az ÉDUVIZIG, a haramadik helyet pedig a KDVVIZIG csapata hozta el. Bízunk benne, hogy jövőre is lesz horgászverseny a Duna Napon!

Utolsó módosítás: 2022. július 21., csütörtök 12:03, Regdánszki Tamara