Sajtószoba

4
2021. május 4., kedd

Meghívó projektzáró eseményre

Az Országos Vízügyi  Főigazgatóság  az  „Esztergomi kistérség hosszú távú árvízi biztonsága és ármentesítése érdekében szükséges árvízvédelmi beruházás" című projekt megvalósításáról online formában tart tájékoztatást.

Korábbi események
Tartalomfelelős: Siklós Gabriella, szóvivő

Közlemény - Balaton mederkotrás

2020. július 24., péntek 11:50

Újabb kotróhajó állt munkába Balatongyörökön

Közlemény

 

 

Budapest, 2020. 07. 24.Csütörtökön Balatongyörökön vízre tették a mederkotrásban résztvevő második lepelkotrót is. A Balatoni Kis Kotró (BKK) a múlt csütörtök óta ott dolgozó Góliát kotróhajó és a hozzá csatlakozó géplánc munkáját egészíti ki, amely egy hét alatt 302 m3 zagyot távolított el a mederből. A rendkívül gyorsasággal csatasorba állított eszközpark a vízminőségi havária megelőzése céljából dolgozik az üledékanyag eltávolításán a Balaton nyugati medencéjében mindaddig, amíg a szakemberek szükségesnek ítélik.

 

A Balaton nyugati medencéjében az elmúlt két hétben mért, a határértéket jelentősen meghaladó klorofill-a szintekre azonnal reagált az Országos Vízügyi Főigazgatóság: július 16-án III. fokú vízminőségi kárelhárítási készültség elrendelésére és a szükséges mederkotrás előkészítésére utasította az érintett vízügyi igazgatóságokat.

Ennek keretében július 20-án a Góliát lepelkotró, valamint a hozzá csatlakozó géplánc megkezdte a foszforban dús üledékanyag eltávolítását a balatongyöröki móló melletti területen. A géplánc naponta csaknem 60-100m3 úgynevezett „zagyot” emel ki oly módon, hogy egy kisméretű úszó munkaeszköz 20 cm-es vastagságban felszívja az iszapot a mederből, víz alatti csövön eljuttatja a Góliát hajóra, ahol sűrítik, majd uszályra rakják. A fennmaradó anyagot az uszály egy elevátorhoz szállítja, ami csővezetéken keresztül a györöki zagytérre nyomja azt, hogy ott kiszáradjon, és később hasznosítható legyen, például bányafeltöltésre, talajjavításra.

 

A most vízre tett Balatoni Kis Kotró - a Góliáthoz hasonlóan - 20 cm-es rétegben kotorja majd le az iszapot. A napokban ugyanakkor egy további eszköz, az IMS-7012-Hp hidromechanizációs mélységi kotró is megérkezik kisebb társaihoz, amely már 1 m-es vastagságban képes eltávolítani az üledékanyagot a mederből. A végterméket a hajókról a zagytérre juttató, csaknem 1 km-es csővezeték kiépítése már zajlik.

 

A kitermelt anyag elhelyezéséhez elengedhetetlen a balatongyöröki zagytér előkészítése, ami a zagykazetták részleges megtisztítását igényli az elmúlt 30 évben elburjánzott cserjés és erdős növényzettől. Mindez a szükséges kormányhivatali engedélyek birtokában történik.

 

A Balaton mederkotrása mindaddig folytatódik, amíg azt a szakemberek a monitoring eredmények alapján indokoltnak tartják. A munkák gyorsaságára azonban jelentős hatással van az időjárás, mivel az erős szél akadályozhatja a kotrást.

A munkálatok a strandok használatát nem befolyásolják. A víz fürdőzésre alkalmasságát pedig a Nemzeti Népegészségügyi Központ és területi kirendeltségei vizsgálják és minősítik.

 

A Vízügy mederkotrási munkálatairól az alábbi linken augusztus 31-ig érhető el mozgóképes anyag szabad felhasználásra.

https://nff.vizugy.hu/download/index.html#download?dk=592bd9c9638baca37db6ad554327b928

 

Országos Vízügyi Főigazgatóság

 

További Információ: sajto@ovf.hu

Utolsó módosítás: 2020. október 07., szerda 15:41, Regdánszki Tamara