Sajtószoba

25
2022. június 25., szombat

2022. június 25-én nyílik meg Árapály tényezők címmel a Várfok Galéria csoportos kiállítása az Országos Vízügyi Főigazgatóság Duna Múzeumában

arapaly-tenyezok-beleg

A víz témáját sokrétűen körüljáró gazdag válogatás elsőrangú alkotókat és művészettörténeti fontosságú alkotásokat vonultat fel.

18
2022. május 18., szerda

Tájékoztatás a Sajót érintő szennyezéssel kapcsolatban

OVF_kozlemeny_01

Az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság 2022. március 13-án a közösségi médiából értesült arról, hogy a Szlovákia területén lévő egykori Siderit üzem telephelyéről, az alsósajói vasércbánya altárójából szennyezett víz folyik a Sajóba.

Korábbi események
Tartalomfelelős: Süveggyártó Anita, kiemelt műszaki referens

Töltés monitoring telepítése a Dobai kanyarban

2022. június 14., kedd 11:46

Az elmúlt évek tapasztalatai folyóinkon azt mutatják, hogy a vízállás az alacsonyabb tartományokban mozog, a nagyobb tartósságú árvizek pedig jellemzően elmaradnak. Ennek közvetlen hatása az árvízvédelmi töltések vízháztartásának megváltozása, azaz, hogy hosszabb aszályos időszakok után kiszáradhatnak.

toltes-monitorin-telepitese-dobai-kanyar-1

 Modell töltés (Glasgow, Strathclyde Uni.) és helyszíni, Galston, Skócia

Magyarországon is megkezdődtek az ez irányú kutatások, ezért Szolnoktól északra a Dobai kanyarban a Tisza jobb partján egy meglévő működő árvízvédelmi töltésbe helyeztünk el szenzorokat. A mérések célja, hogy a töltés vízháztartásának változását nyomon kövessük, illetve az aszfalttal burkolt és füvesített felületek kiszáradása közötti különbséget mérjük. Fontos, hogy a mérési eredményeket később numerikus modellel szeretnénk reprodukálni. A kutatás célja, hogy a klímaváltozás következtében a meglévő árvízvédelmi töltések vízháztartási problémáit feltárja. Ez azért is fontos, mert a Tisza környékén többnyire a térfogat változásra hajlamos agyagtöltés a jellemező, mely nedvesség hatására duzzad, míg hosszabb aszályos időszakot követően kiszárad, megrepedezik, ez pedig nagy problémákat okoz a fenntartásban és üzemeltetésben.

A kutatás nemrégiben kezdődött, és mi is izgatottan várjuk az eredményeket!

Az alábbi képeken látható a magyarországi helyszín és munka.

toltes-monitorin-telepitese-dobai-kanyar-2

 Repedezett töltés korona burkolat és a vízoldali rézsűn megjelenő merőleges repedések

toltes-monitorin-telepitese-dobai-kanyar-3Telepített szenzorok

A telepítés lépései:

toltes-monitorin-telepitese-dobai-kanyar-4

 

Utolsó módosítás: 2022. június 14., kedd 13:10, Regdánszki Tamara