Sajtószoba

20
2023. január 20., péntek

Hétfőn elkezdődik a Velencei-tó vízpótlása

kozlemeny

Hétfőn reggel elkezdődik a Velencei-tó vizének pótlása a Pátkai-tározóból. A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság egy megkerülő csatorna kialakítását is végzi, amelyen keresztül a vízgyűjtőn lehulló csapadék hamarabb érhet majd a tóba. A sok esőnek köszönhetően a tározó vízminősége javul, a talaj telítődése miatt pedig veszteség nélkül jut el a víz a Velencei-tóba.

21
2022. december 21., szerda

Az érkezett árhullámból a lehető legtöbb vizet tartja vissza és tározza a vízügy

kozlemeny

Az elmúlt időszak csapadékos időjárása árhullámokat hozott.

Korábbi események
Tartalomfelelős: Keresztény Mihály, főosztályvezető

VVF országos értekezlet

2023. január 17., kedd 08:08

Az OVF Vízrajzi és Vízgyűjtő-gazdálkodási Főosztálya és a 12 területi illetékes Vízügyi Igazgatóságok kollégái 2022. december 12-én és 13-án Balatonföldváron tartották meg 2 napos országos értekezletüket a vízgyűjtő- és vízkészlet-gazdálkodás, valamint a vízminőség-védelemi tevékenység aktuális kérdéseiről, szakterületi feladatairól. Az értekezleten a Főosztály és az Igazgatóságok részéről felkért előadók tartottak gondolatébresztő előadásokat olyan kiemelt szakmai témákban, mint például a VGT4 előkészítése, a VKI-konform vízminőségi monitoring, a vízügyi ágazat központi vízminőségi rendszerének fejlesztésével kapcsolatos kérdések, illetve a dinamikus vízkészlet-gazdálkodás alkalmazásának szerepe, fontossága.

Az értekezleten az Igazgatóságok kollégái megosztották tapasztalataikat a résztvevőkkel a dinamikus vízkészlet-gazdálkodáshoz kapcsolódó modellezéssel és a vízminőségi kárelhárítási tevékenységgel kapcsolatban. Esettanulmányként bemutatásra kerültek a 2022. év meghatározó vízminőségi kárelhárítási esetei:

- a határon átnyúló vízszennyezésnek minősülő Sajó folyó nehézfém-szennyezése,

- a Velencei-tó vízminőség-romlása, valamint

- az RSD-n bekövetkezett vízhiányos és vízminőségi kárelhárítási helyzet.

A Balaton szezonértékeléséről szóló előadásban a nagy tavunkat érintő vízkészlet-változás és a vízminőség közötti összefüggésekről tájékozódhattak a résztvevők.

Az előadásokat követő fórumokon lehetőség nyílt az elhangzottakkal kapcsolatos kérdések és válaszok, valamint intézkedések megfogalmazására, de a két nap alatt természetesen adódott lehetőség a kollégák közötti kötetlen szakmai beszélgetésekre is.

Utolsó módosítás: 2023. január 17., kedd 09:20, Regdánszki Tamara