Sajtószoba

18
2022. május 18., szerda

Tájékoztatás a Sajót érintő szennyezéssel kapcsolatban

OVF_kozlemeny_01

Az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság 2022. március 13-án a közösségi médiából értesült arról, hogy a Szlovákia területén lévő egykori Siderit üzem telephelyéről, az alsósajói vasércbánya altárójából szennyezett víz folyik a Sajóba.

13
2022. május 13., péntek

Kattintásvadász címek helyett a valóság: nincs végveszélyben a Balaton!

OVF_kozlemeny_01

Elözönlötték a sajtót a szenzációhajhász címek és találgatások a Balatonnal kapcsolatban, amelyek durván torzítják a vízügyes szakemberek, szakértők hiteles nyilatkozatait. Az üdülési szezon előtt ezért hangsúlyozni kell, hogy a jelenlegi helyzet szélsőséges ugyan, de nem példa nélküli. A fürdés ellehetetlenülésével riogatás nem fedi a valóságot.

Korábbi események
Tartalomfelelős: Regdánszki Tamara, honlap adminisztrátor

Az Ős-Dráva projekt záróeseményén nyílt meg Mánfai György fotóművész Rejtőzködő kincsek – Ormánság című kiállítása

2022. március 17., csütörtök 15:15

Március 10-én nyílt meg az a kiállítás, mely az Ormánság rejtőzködő kincseit mutatja meg Mánfai György fotóművész lencséjén át. A kiállításnak a Duna-Dráva Nemzeti Park Ős-Dráva Látogatóközpontja adott helyet Szaporcán.

os-drava-projektzaro-kiallitas-megnyito

Bencs Zoltán igazgató (Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság), Mánfai György fotóművész

Fotó: Jusztinger Brigitta

Az ötéves Ős-Dráva projekt során készült el a térség legnagyobb vízkormányzó rendszere, mely a vizek Drávából történő pótlását és a többletvizek visszatartását oldja meg.

A hivatalos projekt-átadó után Bencs Zoltán, a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője nyitotta meg a kiállítást, mely egészen Húsvétig lesz látogatható, az Ős-Dráva Látogatóközpont nyitvatartási idejében.

Mánfai György fotóművész előszeretettel járja ezt a vidéket, s készíti szebbnél-szebb fotóit az Ormánságban, az Ős-Dráva projekt területén.

Ars Poeticáját Thomas Manntól választotta: "Nem úgy dolgozott, mint aki azért dolgozik, hogy éljen, hanem mint aki nem akar mást, csak dolgozni, mert nem becsüli önmagát élő embernek, csak, mint alkotó óhajt számításba jönni. Egyébként pedig szürkén, feltűnés nélkül jár a világban, mint a színész, ha már lefestette magát, és aki egy a semmivel, amíg nincs szerepe."

Mánfai György tagja a Magyar, valamint a Nemzetközi Fotóművész Szövetségnek. 1994-ben elsőként nyert Nagygyörgy Sándor-díjat. 1990-ben és 1993-ban Nívódíjban részesült. 2014-ben Ő kapta meg elsőként Pécs Megyei Jogú Város Zsolnay Vilmos díját. Hazai és külföldi fesztiválokon, szalonokon, pályázatokon több mint 100 díjat nyert. Fotóit 19 országban állították ki. Képei megtalálhatók a hazai és nemzetközi fotómúzeum archívumaiban vagy számos kötetben, albumban is. Elsősorban a teremtett világ gyönyörűségeit fotografálja, de az ókori történelem iránt is előszeretettel érdeklődik. A PTE karain, kórházakban megközelítőleg 1000 fotója látható a folyosókon. Újabban a portréfotózás a kedvence. Facebook oldalán saját európai útjain készített sorozatait mutatja be, ismeretterjesztő céllal. 1989 óta a PTE TTK Földrajzi Intézet munkatársa. Számos fotót készített a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóságának is, s mindemellett a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság számára is felajánlott már több tucat fotót.

manfai-gyorgy-foto2
manfai-gyorgy-foto

Fotók: Mánfai György fotóművész

Kívánjuk, hogy ez az együttműködés még sokáig megmaradjon!

A kiállítás megtekinthető április 14-ig, hétköznap 9 -16 óráig Szaporcán, az Ős-Dráva Látogatóközpontban.

Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság

Utolsó módosítás: 2022. március 17., csütörtök 15:25, Regdánszki Tamara