Sajtószoba

4
2021. május 4., kedd

Meghívó projektzáró eseményre

Az Országos Vízügyi  Főigazgatóság  az  „Esztergomi kistérség hosszú távú árvízi biztonsága és ármentesítése érdekében szükséges árvízvédelmi beruházás" című projekt megvalósításáról online formában tart tájékoztatást.

Korábbi események
Tartalomfelelős: Regdánszki Tamara, honlap adminisztrátor

Meder-helyreállítási munkálatok a Tardona-patakon

2021. április 26., hétfő 10:27

Kazincbarcika belterületén, a Tardona-patakot érintő meder-helyreállítási munkálatokat végez az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság.

A jelenleg folyó helyreállítási munka a patak 1+750 - 2+300 szelvények közötti szakaszán valósul meg, ami a Jószerencsét úti hídtól a csónakázó tó irányába a gyalogos hídig tart. A 2021. évi munkálatokkal érintett mederszakasz a 2020 évben helyreállított, csónakázó tó melletti mederszakaszhoz csatlakozik.

A mederburkolat helyreállítását az tette szükségessé, hogy az elmúlt években a patakon levonult árvizek több helyen megrongálták, megbontották a beton mederburkoló lapokkal burkolt medret. A helyükről kimozdult betonlapokból és a lerakódott hordalékból vízlefolyási akadályok, torlaszok alakultak ki, ami vízkárveszélyes állapotot teremtett, ezért szükségessé vált az árvízkárok helyreállítása.

A munkálatok végleges befejezési határideje 2021. június 30., de a jelenlegi előrehaladást tekintve várhatóan a kitűzött befejezési határidő előtt elkészül.

A munka során alapvetően az eredeti, a vízkárok előtti mederállapotok és vízszállító képesség helyreállítása a cél. Ennek érdekében a kivitelezőnek el kell végezni az érintett mederszakasz növényzettől való megtisztítását, a mederben lévő hordalék, törmelék eltávolítását, a megsérült mederburkolat és fenéklépcső burkolat szükség szerinti visszabontását. Ezt követően vissza kell állítani az eredeti mederszelvényt a kimosódott részek feltöltésével, a mederrézsűk profilozásával, majd pótolni kell a hiányzó mederburkolatot a korábbi mederlapok visszaépítésével, illetve helyszíni monolit betonozással. Befejezésként tereprendezést kell végezni a patak parti sávjában, illetve a munkákkal érintett parti területeken.

A Tardona-patak folyamatban lévő helyreállítására bruttó 42 millió Ft-ot fordít az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság.

Tardona-patak meder-helyreallitas_EMVIZIG_2

Tardona-patak meder-helyreallitas_EMVIZIG_1

Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság

Utolsó módosítás: 2021. április 26., hétfő 10:30, Regdánszki Tamara