Sajtószoba

17
2023. május 17., szerda

Levonuló árhullámok

kozlemeny

A vízgyűjtő területekre az elmúlt héten lehullott nagy mennyiségű csapadék következtében több magyarországi folyón is árhullám vonul le a napokban.

20
2023. április 20., csütörtök

Megsebzett táj - a Vízügy a Földért

megsebzett-taj-belyeg

A Duna Múzeum rendezvénye a Föld napja tiszteletére

Korábbi események
Tartalomfelelős: Szabó Katalin, nemzetközi referens

Ciprusi delegációt fogadott az Országos Vízügyi Főigazgatóság

2022. szeptember 22., csütörtök 09:19

Magyarország Belügyminisztériuma és a Ciprusi Köztársaság Mezőgazdasági Vidékfejlesztési és Környezetvédelmi Minisztériuma között 2019 októberében jött létre vízügyi együttműködés, melyet a vízgazdálkodási területre vonatkozó Együttműködési Szándéknyilatkozat aláírásával pecsételtek meg a Felek. A Szándéknyilatkozat alapján, a Belügyminisztérium és az Országos Vízügyi Főigazgatóság négy fős ciprusi szakértői delegációt fogadott 2022. szeptember 13-án.

20220913_144335

A program keretében, az Együttműködési Szándéknyilatkozat által létrehozott Magyar-Ciprusi Közös Szakértői Csoport megbeszélése zajlott szeptember 13-án délelőtt a Belügyminisztériumban, ahol a kölcsönös nyitóbeszédeket követően különböző témákat vitattak meg a szakemberek. Így került sor a felszín alatti vizekkel való gazdálkodással, a vízvezetékek szivárgását vizsgáló módszerekkel, a megújuló energiatermeléssel és az ivóvíz minőségének monitoringjával kapcsolatos kérdésekre. 

Az eszmecsere az ebédet követően, az Országos Vízügyi Főigazgatóságon folytatódott, ahol a Főigazgatóságot bemutató általános tájékozó után, a szakemberek az aszálykezelésről, az öntözésről és a szennyvíz újrahasznosításáról beszélgettek.

A találkozó mindkét helyen jó hangulatú és élénk eszmecserékkel teli volt.

A ciprusi delegációt a vízügyi igazgató vezette, tagjai között pedig vezető beosztású mérnököket üdvözölhettünk.

20220913_144535

A fogadást követően másnap szakmai tanulmányútra, a Tisza-tóhoz utaztak a szakemberek, ahol a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság szervezésében meglátogathatták a poroszlói ökocentrumot, az egyik aszálymonitoring állomást, a szolnoki árvízvédelmi gyakorlópályát és a várost, elsősorban a vízhez kapcsolódó részeket (Tisza sétány, Jointisza projekt keretében létesített park, árvízi mércét).

 

Utolsó módosítás: 2022. szeptember 27., kedd 11:41, Regdánszki Tamara